24. 3. 2009

Jazykové okienko.

Velmi silno uderená jazykovedná práca.

Čevapčiči
Slovo čevapčiči označuje starý rod afroeurópskych miešancov. Základ tohto slova sa používalo ako prípona k menám rodových príslušníkov.
Mená príslušníkov boli tvorené jednoducho. Prapôvodné (krstné) meno príslušníka bolo upravené tak, aby končilo hláskou i a pridala sa prípona -vapčiči. Napríklad: Stani-vapčiči, Boni-vapčiči, Kri-vapčiči.
Najslávnejším príslušníkom rodu bola náčelníčka Zavšivapčiči, pôvodným menom Bašivapčiči. Práve ona založila spomínanú tradíciu tvorenia mien. Kedže vo raných fázach vývoja rodu čevapčiči mala mnoho odporcov, jej meno sa stalo heslom celého rodu v novom znení ako Baši-ma-v-p.či.
Mimo iného sa slovo čevapčiči v súčasnosti využíva na pomenovanie istého druhu jedla a v skrátenej forme ako citoslovce kýchania.

Odvodzovanie rozbíjaním
Táto metóda tvorenia slov je veľmi zložitá, preto väčšina jej výsledkov vzniká náhodne. Jej princíp spočíva v rozfranforcovaní dvoch podobných, no nezávislých slov a zošívaní ich častí. Výsledné slovo musí zodpovedať zlúčenine významov pôvodných slov.
Napríklad:
Kurátko + Kurátorka " Kurátkorka.
(V konečnom znení Akurát kôrka. Príklad je zjednodušený. Vo väčšine prípadov sa rozbíjaním odvodzujú oveľa zložitejšie a menej podobné výrazy, niekedy dokonca slovné spojenia.)
Výsledné slovo je významovou zlúčeninou pôvodných slov. Tvorenie významových zlúčenín je veľmi zdĺhavý a nepresný proces, preto sú výsledky odvodzovania rozbíjaním takmer nekonečne rôznorodé.

Krížový výplach
Slová sú lepšie ako plastelína.
Štrkáče.
Štrkáče poznáme ako druh hadov, charakteristických výrazným štrkaním za pomoci orgánu na chovste. Toto slovo je teda odvodené od slovesa štrkať. Teraz sa pozrieme na dané slovo pod krížovým výplachom, teda viacsmerným odpaľovaním niektorých jeho drobných častí. Jednou z najmenších častí je mäkčeň na písmene Š. Skúsime ho odstrániť.
Strkáče.
Nuž, slovo naberá o dosť iný význam. Totiž strkáč je niekto, kto niečo niekam strká. Skúsime pokračovať odpálením o trošku väčšieho kúsku, napríklad písmenka t.
Srkáče.
Opäť sa nám dramaticky zmenil význam. Ale pozor,...vraciame sa do skupiny zvukov! Zaujímavá zhoda... Skúsme zobrať ťažký tupý predmet a klepnúť do tohto slova z ľavej strany. Písmeno S, hoci je veľké a pôsobí neohrozeným dojmom, sa po náraze rozpadne a nebude nás už zaujímať. Medzitým písmeno r, ktoré má očividne vyvinutý pud sebazáchovy, utečie na opačný koniec slova.
káčer.
sme znova úplne inde... no všimnime si, káčer je rovnako ako štrkáč ZVIERA! Myslíte že je to náhoda?
Skúsme sa teda vrátiť ku slovu Strkáče a odpaľovať kúsky z druhej strany krížového výplachu.
Štrkáče.
Znova uchopíme spomínaný ťažký tupý predmet a upravíme slovo nárazom sprava. Je zrejmé, že drobné písmenko e nemá šancu. Hneď za ním je č. Toto písmeno je tiež malé, no jeho zvuk je veľký. č je druhé najvýraznejšie písmeno slova, je veľmi prízvučné. Vďaka tomu odolá nárazu a presúva energiu ďalej. Hláska á je veľmi slabá. Dokonca tak, že prepustí všetku silu nárazu bez poškodenia. To už sa nedá povedať o písmene k. Káčko so svojimi ostrými hranami a vytŕčajúcou stopkou schytá celý úder a rozpadne sa, podobne ako e.
Štráč.
Toto slovo je nepochybne jedným z mnohých zastaraných výrazov, už stratilo význam. Jediné riešenie je zobrať trošku plastickej trhaviny a aplikovať ju pod písmenko t. Po odpálení rozbušky sa úbohé t vyparí a rázová vlna zničí mäkčeň na písmene Š.
Sráč.
A sme doma...
Ponaučenie: Hraj sa radšej s plastelínou.

Krížový výplach II
anatómia.
... Skúsime najprv slovo jednoducho ostreľovať z oboch strán. Pod paľbou postupne zmiznú koncové písmená, teda prvé a posledné a, ďalej písmenko n a písmenko i.
atóm.
Veru, dostali sme sa k najmenšej častici látky. Ako vieme, ostreľovaním atómu nič prospešné nezískame, takže budeme pokračovať druhým experimentom s pôvodným slovom.
anatómia.
Miesto surového odstreľovania skúsime aplikovať trochu nostalgie a vrátiť písmenám,čo stratili. Začiatok slova pripomína ženské meno, hoci neúplné. Môžeme ho doplniť pridaním mäkčeňa.
aňatómia.
Pri experimentoch tohto typu sa často stávajú nehody. V tomto prípade treba vziať do úvahy, že mäkčeň má veľmi ostrý spodný okraj. Dopad na nevýrazné a jemné písmeno n bude mať o to väčšie následky. Ostrý mäkčen prereže písmeno n, ktoré zo slova vypadne a stiahne zo sebou aj ľahké hlásky a po oboch stranách. Celá Aňa tým pádom zmizla.
tómia.
Je čas zapojiť ťažsiu techniku. Tým sa myslí elektronika. Pod písmeno m zapojíme zdroj elektrického prúdu. Písmenko m sa stáva elektrickou cievkou. Susediace písmená ó a i sa stanú kladnou a zápornou elektródou. Dĺžeň a bodka tu pôsobia ako konce vodičov. V momente, keď sa cievka preťaží prúdom, oba konce sa zoskratujú a zhoria. Hlásky ó a i teda prehoria až na samotnú cievku, teda písmeno m. A všetko, čo po elektrickom požiari zostane...
tma.